OPTIMALNIM ODRŽAVANJEM SVOG AUTOMOBILA, VI ĆETE KONTROLISATI NJEGA , A NE ON VAS !

Auto servis: Dragan Miladinović - Feder, Ustanička 25 , 35210 Svilajnac

 

Reč po reč . . .
Usluge
Šta je reglaža
Uređaji za reglažu
Kako funkcioniše reglaža
Šta se preporučuje
Šta je balansiranje
Šta treba znati o felnama
Šta je ispravljanje felni
WEAR test
Kakvu ulogu imaju gume
O montaži guma
Proces krpljenja guma
Presek pneumatika
Zamena šofer-šajbne
Podešavanje svetala
Par fotografija
Literatura
Kontakt
Foto bonus

KAKO FUNKCIONIŠE REGLAŽA?

Na vozilu, osim auto kozmetike, ništa nije suvišno - odnosno sve ima svoju funkciju u službi bezbednosti u saobraćaju, ali je ipak najprioritetnija stavka imati dobre gume iz prostog razloga što su one jedino što Vas povezuje sa podlogom, tj. putem. Zato se uvek preporučuje maksimalno ulaganje koje sebi možete priuštiti pri kupovini novih guma i njihovom odrzavanju: redovnoj proveri pritiska, reglaži trapa... Kupovinu polovnih guma treba izbegavati zato što se guma proizvodi od prirodnih materijala (čađ i kaučuk) pa zbog toga ima rok trajanja kao i sve drugo.

Osnova svake reglaže je provera svih sklopova bilo prednjeg bilo zadnjeg trapa zato što od  njihove ispravnosti direktno zavisi kvalitet samog procesa. Proverava se na više načina.
1.Vozilo je na kanalu na točkovima.
2.Vozilo je polu podignuto.
3.Vozilo je potpuno podignuto.

Osnova svake reglaže je provera svih sklopova bilo prednjeg bilo zadnjeg trapa zato što od njihove ispravnosti direktno zavisi kvalitet samog procesa. Ukoliko postoje “luftovi” na sklopovima, reglaža neće dati pun efekat i u takvim slučajevima se i ne radi osim ako su trapovi toliko raštelovani da je mogucnost prevrtanja vozila izvesna. Sam serviser mora umeti da proceni kada je automobil spreman za regliranje, jer ukoliko mu je procena netačna, rezultat može biti lošiji nego što je bio i samim tim će i mušterija biti nezadovoljna.

Još jedna bitna stavka je i opterećenje pod kojim se radi reglaža i koje treba obavezno uzeti u obzir jer auto pri vožnji uvek ima bar neko opterećenje – i u najmanjem slučaju čini ga sam vozač.

Mekano nije dobro

Da bi korektna geometrija uopšte bila postavljena, neophodno je dobro stanje mehanike oslanjanja i ogibljenja vozila.

Popularno nazvani trap zapravo je veoma složen skup elemenata koji imaju kontradiktorne uloge. Oslanjanje je veza točkova i šasije, koje sa jedne strane mora da obezbedi što neposredniji kontakt, a sa druge dozvoli veliku slobodu kretanja točkova kako bi što bolje obavili ulogu upravljanja i amortizovanja. U osnovi svaki sistem oslanjanja, vezu sa karoserijom ili šasijom ostvaruje u samo nekoliko tačaka, koje po pravilu nisu direktna veza nego se obavljaju posredstvom gumenih amortizera (silen blokova) koji minimalizuju prenos vibracija sa kolovoza na vozilo.

U potrazi za što krućom vezom, koja u isto vreme obezbeđuje što više slobode točkovima, nastali su razni sistemi od kojih se na prednjim točkovima najviše koristi McPherson sa jednostrukim ili udvojenim oscilujućim ramenima, dok su se na zadnjim osovinama odomaćile torzione osovine na nižim i multilink osovine na višim klasama vozila.

Naravno, osloniti točkove na vozilo ne bi bio veliki problem kada oni ne bi morali biti nezavisni i pri tome realizovati još nekoliko bitnih funkcija. Nosivost  koju će vozilo moći da podnese je u direktnom odnosu sa čvrstinom njegove karoserije, ali i oprugama ugrađenim u sistem oslanjanja.

U praksi se koriste dva osnovna tipa opruga. Spiralne ili lisnate opruge od kojih ove druge uglavnom figuriraju kada se postiže velika nosivost. Međutim, ne bi bilo problema kada bi opruga mogla da zadovolji sve što treba. Histerezis opruge, odnosno njena elastičnost dozvoljava sabijanje do određene granice i vraćanje u prvobitno stanje. No, interval smirivanja je veoma dug što iz aspekta kontakta točka sa podlogom nije prihvatljivo. U pomoć priskače amortizer kako bi smirio nepoželjne vibracije i točak održao u kontaktu sa podlogom u svim uslovima. Postoje različiti amortizeri od gumenih, preko hidrauličnih, hidraulično-gasnih i čisto gasnih, ali uloga im je ista.

Točkove na automobilu zapravo drži nekoliko stotina elemenata. Kada su stvari na svom mestu problema nema. Međutim, kada vremenom popuste veze, gumeni blokovi izgube elastičnost, vee oscilujućih ramena se rasklimaju, a amortizeri, nakon stalnih vibracija koje su preživeli, ne mogu više da izdrže, nastaju problemi koji nisu bezazleni.

Sa neispravnim sistemom oslanjanja i ogibljenja, trag kočenja se sa ABS-om već kod 80 km/h produžava za 14%, aquaplaning će se umesto na 125 km/h dogoditi već pri 109 km/h. Kočenje u krivini će izgubitiefikasnost za 19% , a samo upravljanje postaje gotovo nemoguće i tako priča o preciznosti postaje bajka. Pri tom možda najmanje opasan, ali ne i zanemarljiv, jeste element zamora vozača i putnika.

Tek nakon ovog uvoda stižemo do naše osnovne teme. Kako otkriti da li je sve u redu? Jedina provera koja se u praksi obavlja je vizuelna uz popularno ljuljanje vozila, a to su više nego grube procene. Jedini pouzdan sistem je elektronsko testiranje, koje pokazuje pravo stanje sistema oslanjanja i ogibljenja. Namerno povezujemo ova dva elementa, pošto je pravo testiranje amortizera moguće tek kada se demontira sa vozila.

Sistema za testiranje ima nekoliko. Princip sa padom je patentirao Cartec, a testiranje se obavlja tako što se vozilo parom točkova natera na dve nezavisne ploče, sa kojih se izaziva pad sa visine od 10cm. Merni senzori određuju dinamičko opterećenje u određenom vremenu i kalkulišu vibracije točkova i karoserije. Prednost ovog sistema je da ne zahteva specifikaciju proizvođača, a očitavanje i samo testiranje su jednostavni i lako se ponavljaju. Dobijeni podaci su precizni.

Drugu metodu je patentirao Boge, a u njoj se koriste ploče koje po vertikali vibriraju ispod točkova. Pri tom se senzorima meri pokret točkova kroz spektar frekvencija, odnosno utvrđuje rezonancija točkova i karoserije-šasije. Mana ovog sistema je da su neophodni fabrički podaci o rezonanciji vozila. Prednost je da na rezultate ne utiče stanje i pritisak pneumatika i osovinsko opterećenje. Ovaj sistem utvrđivanja stanja trapa priznaje i dobar deo organizacija kontrole kvaliteta kao što su TUV, Dekra itd.

Možda najzahtevniji stadard testiranja postavila je EUSAMA (European Shock Absorber Manufactures Association), udruženje evropskih proizvođača amortizera. EUSAMA zahteva testiranje svakog točka pojedinačno, vibracijama sa amplitudom od samo ±3mm, frekvencije 25Hz. Rezultat merenja je zapravo količnik najmanjeg mogućeg dinamičkog i statičkog opterećenja točka.

Pri ovom sistemu testiranja stanja trapa ne koriste se fabrički podaci. Merenje se vrši pri minimalnom dinamičkom opterećenju, koje je najnepovoljnije s obzirom da se najteže ispoljavaju nepravilnosti u radu trapa. Sistem za testiranje koji plasira EUSAMA je relativno jeftin, ali precizan i pouzdan, a u isto vreme jednostavan za upotrebu.

Sva tri tipa uređaja proizvodi poznata marka Hofmann koja kod nas ima ovlašćenog uvoznika i servisera preko firme Hofmann Marinković. Ujedno saznajemo i da je testiranje trapova zakonskom regulativom već uvedeno na Kosovu i u Republici Srpskoj, a obavlja se u sklopu obaveznog tehničkog pregleda. Testiranje se vrši prema ultimativnom EUSAMA standardu.

U svakom slučaju bilo bi dobro da se naša vozila redovno testiraju u bilo kom sistemu. Aktuelna zakonska regulativa za sada zahteva samo vizuelnu inspekciju koja ne može otkriti gotovo ništa. Ni u ostatku Evrope nije mnogo bolja situacija i samo ponegde se vozila u okviru redovnog ili vanrednog testiranja podvrgavaju testiranju stanja oslanjanja i ogibljenja. Bolje bi bilo da testiranje počne što pre jer, jednostavno rečeno, mekano nije dobro, naročito kada se radi o trapovima na našem automobilu. Nevolja je što postajemo svesni slabosti automobila tek kada se ona ispolji.

Nagib osovinice rukavca

Zatur točka

Nagib osovinice rukavca vozila

Nagib točka

Raspon točkova
Maksimalni ugao zakretanja vozila
Safelane Pro
Garaža sa WEAR testom

 Osim ovih načina ispitivanja amortizera i trapova postoji i ’’Wear’’ test trapova. To je uređaj koji se sastoji od dve nagazne ploče koje pokreće hidraulika. One se ritmično pomeraju u zadatim opcijama pa tim kretanjem ’’gužvaju” trap. Posmatranjem sklopova trapa mogu se uočiti čak i ’’skriveni’’ luftovi u trapu tipa Natrulela karoserija, omekšali silen blokovi, luft amortizera i mnogo toga. Ovaj uređaj ’’napada” trap sa mnogo većim silama nego što je to slučaj sa ručnim ispitivanjem ili sa montiračem. Na žalost ovaj uređaj kao i predhodni su malo zastupljeni kod nas. Inače su u programu Hofmann-a i mogu se i kod nas nabaviti preko firme Marinković Hofmann iz Velike Moštanice. Sa moje strane ih apsolutno preporučujem.

(Deo teksta prenet je iz časopisa ’’Vrele gume’’, septembar 2004)

 
 

www.as-feder.com